iPleszew.pl reklamy
rotator reklamuj się w gazecie internetowej


PsiaArka Krotoszyn - Szkolenie Psów









Wtorek
21
listopad
2017
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Na ślubnym kobiercu

Goście w restauracji

2015-08-11 14:03:00

Przygotowanie menu weselnego, to jedna z trudniejszych spraw, z jakimi muszą uporać się przyszli nowożeńcy. Udając się do restauracji pomoże nam w tym kierownik sali lub kucharz.

Planując weselne menu, należy pamiętać, by jego poszczególne opcje nie były skierowane do jednego rodzaju osób. Poza tym nie można przesadzać z nadmiarem, ponieważ wtedy koszt uroczystości może wzrosnąć do niebotycznych rozmiarów. Z drugiej strony - potraw nie może być zbyt mało. Krótko mówiąc – trzeba tak zaplanować propozycje w menu, by każdy zaspokoił swój głód i by na stołach nie pozostało nazbyt wiele.

 

Wybór menu nie jest więc prostą sprawą. Z pewnością możecie liczyć na podpowiedzi ze strony restauracji czy kucharza, który będzie przygotowywał potrawy. Ustalając jadło weselne, powinniśmy zadbać o różnorodność, albowiem przy stołach zbiorą się przecież goście o różnych upodobaniach kulinarnych. Wystarczające będzie przygotowanie dwóch różnych zup do wyboru oraz dwóch różnych potraw na danie główne, jak również zapewnienie różnorodności w daniach zimnych i przekąskach. Dobrze jest także przygotować wariant dla wegetarianów i dla dzieci, które zazwyczaj wolą proste dania. O różnorodność zadbać trzeba też w napojach. Na stołach powinna się znaleźć woda – i gazowana, i niegazowana - oraz soki. Jeśli chodzi o alkohole, prócz wódek należałoby zaserwować wina - białe i czerwone, najlepiej półwytrawne. Na uroczystościach weselnych organizowanych od wiosny do jesieni miło jest zaskoczyć gości kulinarną atrakcją w postaci mięsa z grilla lub upieczonego na ogniu prosięcia, najlepiej podawanymi w ogródku lub na patio.

 

Na standardowym weselu, trwającym ok. 12 godzin, podaje się zazwyczaj od 4 do 5 dań ciepłych, do tego przystawki, zakąski, ciasta i owoce. Niezwykle ważną rzeczą jest odpowiednie, czasowe rozplanowanie podawanych potraw, a zwłaszcza ciepłych posiłków. Nie może bowiem być tak, że trzy potrawy zostaną podane w zbyt krótkim - na przykład godzinnym odstępie, natomiast na kolejne, czwarte danie trzeba będzie czekać kilka godzin. Ciepłe posiłki podaje się przeważnie co trzy godziny.

 

Ceny menu weselnego oscylują obecnie w granicach od 120 do 200 złotych. Przy ustalaniu szczegółów i podpisywaniu umowy z salą weselną, upewnijmy się, czy w cenę wliczone są napoje oraz ciasta, kawa i herbata. Najczęściej bywa tak, że alkohol trzeba dokupić na własną rękę. Podobnie rzecz ma się z ciastami.

 

Podstawą każdego weselnego przyjęcia jest niewątpliwie tort weselny. Wprawdzie nie każdemu smakuje, lecz jego obecność jest obowiązkowa. Niektóre restauracje oferują własne wypieki, jednak większość zostawia to na głowie nowożeńców.




Zapytaj prawnika











Dyżur Aptek w Pleszewie